Choď na obsah Choď na menu
 


Müller-Thurgau
 
Müller-Thurgau

Odroda pochádzajúca zo Švajčiarska, jej názov je zložený z priezviska šľachtitela pána Müllera a z kantónu odkiaľ pochádza t.j. Thurgau. Podľa najnovších zistení, treba hľadať pôvod Müller-Thurgau v Ryzlingu rýnskom a Madlenke kráľovskej. Odroda sa rozšírila do prakticky všetkých severných oblastí Európy, ba aj za oceán. Na našom území sa považuje za tretiu najrozšírenejšiu odrodu.

Muškát moravský
 
Muškát moravský

Muškát moravský je pomerne mladá odroda pochádzajúca z Moravy, vznikla krížením dvoch odrôd - Muškát Ottonel a Prachttraube. Odroda sa od svojho vzniku veľmi rýchlo rozšírila a momentálne patrí k najobľúbenejším novošľachtencom na Morave.

Hrozno dozrieva pomerne skoro už v prvej polovici septembra. Nevýhodou je nižší obsah kyselín. Odroda je pomerne dobre odolná voči pôsobeniu mrazu.

Farba vína je žlto-zelená, chuť intenzívne muškátová s krásnou kyselinkou. Chuť je ľahká s príjemnými ovocnými tónmi.

Rizling vlašský
 
Rizling vlašský

Jeho pôvod nie je úpne jasný. Predpokladá sa, že pochádza z francúzskej oblasti Champagne. V Európe patrí k najrozšírenejším odrodám. U nás sa taktiež teší mimoriadnej obľube.

Rizling vlašský patrí k neskoršie zrejúcim odrodám, doba zrenia je na prelome októbra až novembra. Vína dorobené z Rizlingu vlašského sa vyznačujú pomerne vysokými kyselinami. Ak je hrozno lepšie vyzreté, vína sú svieže, pikantné a pôsobia zrelým dojmom. Odroda sa obzvlášť hodí na výrobu ľadových vín.

Hetera
 
Hetera

Odroda Hetera je slovenský novošlachtenec. Vznikla krížením Tramínu červeného a Veltlínskeho červehobieleho podobne ako Devín. Kríženie odrôd prebehlo v roku 1965 v Bratislave. Je stredne odolná voči mrazom. Dozrieva neskoršie, no má vyššiu plodnosť. Pozitívne je dosahovanie vyššiej cukornatosti hrozna pri súčasne vyššiom obsahu kyselín. Hetera dáva plné vína, častokrát prírodne sladké, bobuľové a hrozienkové výbery. Pri nižšiej cukornatosti sú vína drsné, bez využitia potenciálu odrody.

Veltlínské červené skoré
 
Veltlínské červené skoré

Domovom odrody Veltlínské červené skoré je pravdepodobne Rakúsko, prípadne Taliansko. Rodičia odrody ukazujú na Sylvánské zelené a Veltlínské červené. Odroda sa pestuje v Rakúsku (Frühroter Veltliner), Maďarsku, obľúbené je aj na Morave. U nás sa odroda takmer nepestuje, zaberá asi iba 2% plochy vinohradov. Dozrievanie hrozna je pomerne skoré, bobule dozrievajú už koncom septembra. Veltlínské červené skoré je vhodné na pestovanie do severnejších, chladnejších oblastí. Výnos hrozna býva pomerne vysoký.

Veltlínske zelené
 
Veltlínske zelené

Odroda pochádzajúca s najväčšou pravdepodobnosťou z Rakúska. U nás patrí medzi jednu z najrozšírenejších odrôd, vo veľkom množstve sa pestuje taktiež na Morave.

Veltlínské zelené patrí k neskorým odrodám dozrievajúcim až v druhej dekáde októbra. Má strednú odolnosť voči mrazu. Chuť je svieža s ovocným buketom, horko-mandľová priam medovinová. Farba je príjemna žltozelená. Vôňa je v podstatnej miere ovplyvnená pôdou, na ktorej je vinič pestovaný. Preto sa môže nadobúdať charakter korenia, mandlí alebo lipového medu.

Alibernet
 
Alibernet

Odroda pochadzajúca z Ukrajiny, vznikla krížením Cabernet Sauvignon a Alicante Bouchet. Odroda sa zatiaľ vo veľkom nerozšírila aj napriek tomu, že vína s nej sú vo všeobecnosti hodnotené kladne. Pestuje sa v oblastiach, kde je väčšia priemerná teplota. Sú to hlavne južné oblasti Slovenska.

Svätovavrinecké
 
Svätovavrinecké

Pochádza z oblasti Alsaska vo Francúzsku, odkiaľ sa ďaľej rozšírila do Švajčiarska a do Nemecka. Začiatkom minulého storočia sa dostala až do strednej Európy. V súčastnosi je jeho pestovanie najrozšírenejšie na Morave. Na Slovensku je to druhá najpestovanejšia modrá odroda, hneď po Frankovke modrej. Je zaujímavé, že v krajine pôvodu už táto odroda prakticky vymizla.

Sauvignon
 
Sauvignon

Patrí k starým odrodám pochádzajúcim z Francúzska, pravdepodobne z okolia Bordeaux alebo z vinárskych oblastí na Loire. Vznikol pravdepodobne krížením odrôd Tramínu a Chenin blanc. Občas sa ešte vyskytuje mutácia Sauvignon gris a Sauvignon rosé. Sauvignon gris sa vyznačuje vyššou cukornatosťou ale menšou arómou.

Devín
 
Devín

Devín je označený za prvú bielu uznanú odrodu vyšľachtenú na Slovensku. Vznikla v roku 1958 krížením Tramínu červeného s Veltlínskym červeno-bielym.

Hrozno je obdarené vysokou cukornatosťou, ktorá odoláva mrazom, preto sa pestovanie viniča odporúča aj do vysokých polôch. Odroda Devín je vhodná na výrobu vín s prívlastkom, pretože obsahuje najvyššiu cukornatosť aromatických muštov u nás pestovaných odrôd. Vína bývajú harmonické, aromatické a extraktívne. Vo víne cítiť korenisté tóny, ako aj vônu grepu, letných jabĺk, sušených hrušiek či vôňu lúčnych kvetov.

Neuburské
 
Neuburské

Odroda pochadzajúca od našich susedov z Rakúska (v orignáli Neuburger). Vznikla pravdepodobne náhodným krížením veltlínskeho červeného a sylvanskeho zeleného. Samotné hrozno zreje pomerne neskoro, až v druhej polovici októbra.

Výrobené víno je najlepšie uchovávať vo flašiach, pretože až v nich sa postupne objavujú buketné látky červeného ovocia a narastá príjemna chuť smotany v ústach. Víno je prevažne ľahké s výraznejšími kyselinkami. Dochuť vína je harmonická, neutrálna a dlhá.

Modrý Portugal
 
Modrý Portugal

Ako už je z názvu zrejmé, Modrý Portugal je odroda pôvodom z Portugalska. Je pomerne populárny vďaka vysokej plodnosti. Vína z tejto odrody su jemné, majú sviežu aromatiku a príjemne sa pijú. Farba vína býva zvyčajne mierne rubínová. Vo vôni sa objavujú kvety a chuť je ľahká aj vďaka menšiemu obsahu trieslovín. Vo vôni aj chuti sa môže objaviť seno a kvetiny.

Modrý Portugal v mladej ľahkej forme môžete podávať prakticky k akémukoľvek jedlu. Vďaka ľahkosti je ideálnym spoločníkom pri stolovaní.

Irsai Oliver
 
Irsai Oliver

Odroda Irsai Oliver je predovšetkým známa v našej oblasti a okolitých krajinách. Vyšlachtená bola pomerne nedávno v Maďarsku a to v 30tych rokoch 20. storočia p. Kocisom Pálom.

Víno má pomerne málo kyselín, chutí po muškáte a chuť je skôr plytšia s krátkou dochuťou. Vína Irsai Oliver sa nehodia na archiváciu.

Podávame ich najčastejšie k sladkým jedlám, resp. dezertom, prípadne ako aperitív.

Rulandské biele
 
Rulandské biele Pinot Blanc

Stará francúzska odroda (Pinot blanc) Rulandské biele je známa po celom svete a je typickým predstaviteľom bielych vín. Vino z tejto odrody by malo dosahovať aspoň prívlastku neskorý zber, aby získalo odrodovú kvalitu. Rulandské biele sa hodí na výrobu vysokých prívlastkov, napr. cibébových výberov.

Typická farba je svetlo žltá. Vôňa jemná, kvetinová, u vyzretých vín prevláda vo vôni chlebovinka. Typická je bohatá, dlhotrvajúca a elegantná chuť.

Rulandské modré
 
Rulandské modré Pinot noir

Veľmi rozšírená odroda Rulandské modré pochádza z Francúzskej oblasti Burgundsko. Orinálny názov je Pinot Noir. Víno z tejto odrody býva závislé na mieste, v ktorom sa hrozno pestuje i na spôsobe spracovania. Okrem klasického červeného vína sa Rulandské modré používa na výrobu rosé, klaretov a dokonca býva základom vína Champagne, vďaka nízkemu obsahu farbiva v šupke bobúľ.

André
 
André

Odroda André bola vyšľachtená na Morave a pričinil sa o to pán Ing. J. Horák. Je to mladé odroda, ktorá vznikla krížením Svätovavrineckého a Frankovky modrej. Odroda má výbornú plodnosť, pokiaľ však chce vinár docieliť kvalitu, musí hrozno zberať čo najneskôr a odrodu preberať.

Farba závisí od vyzretosti hrozna a býva silná červená. Typickou vôňou vína André je kôstkové ovocie. Chuť býva plná, harmonická, extraktívna. V chuti sa dá nájsť ovocie ako černice, ostružiny. Zraním získava chuť jemnej triesloviny. Odroda je vhodná aj na skladovanie v Barrique sudoch.

Rizling rýnsky
 
Rizling rýnsky

Rizling rýnsky je stará odroda, ktorá má pôvod v Nemecku. Prvá zmienka o ňom pochádza dokonca z roku 1435. Na našom území sa pestuje približne 400 rokov.

Vôňa vín z Rizlingu rýnskeho je pestrá. Od ovocných tónov (broskyňa, pomaranč, jablko, marhuľa) až po korenisté vône, občas je možné zacítiť mandle či hrozienka.

Chuť vína býva plná, korenistá, s výraznejšou sviežou kyselinkou, ktorú môžete nájsť v tých najkvalitnejších vínach. V chuti takisto ako vo vôni môžeme nájsť ovocie, ale aj med, marcipán prípadne lipový kvet.

Frankovka modrá
 
Frankovka modrá

Veľmi stará odroda, pravdepodobne pôvodom z Rakúska, kde je aj veľmi obľúbená. Oficiálny názov má Blaufränkisch. Okrem Rakúska, je rozšírená aj v krajinách Nemecko, Morava, Slovensko a Maďarsko. Frankovka modrá dozrieva o niečo neskôr a prospieva jej so zberom počkať čo najdlhšie. Vína z Frankovky zvyčajne obsahujú vždy viac kyselín a výraznejšie triesloviny. Vína môžu dosiahnuť korenistú, plnú chuť a dá sa v nich rozlíšiť zrelé ovocie a škorica. Vína z tejto odrody sa dajú dobre skladovať a sú vhodné na dlhšie dozrievanie vo fľaši.

Tramín červený
 
Tramín červený

Pôvod odrody Tramín červený je nejasný. Vznikol pravdepodobne volným krížením lesným viničom. Aj keď nepoznáme jej zdrod, Tramín je jednou z najstarších odrôd.

Vína z Tramínu su rozpoznateľné podľa výraznej omamujúcej vôni a korenitosti v chuti. U vyšších prívlastkov sa dá rozoznať sladko-medová vôňa hrozienok. Chuť Tramínu sa výrazne odlišuje od ostatných odrôd. Zvyčajne je plné, extraktívne a máva menej kyselín. Máva dlhú dochuť.

Rulandské šedé
 
Rulandské šedé

Táto stará odroda má pravdepodobne francúzsky pôvod. Celosvetovo je známa pod názvom Pinot gris. V nemecku ju nazývaju Ruländer podľa obchodníka Johanna Segera Rulanda, ktorý ju rozširoval v ich krajine. My sme tento názov prevzali. Rulandské šedé (Pinot gris) vzniklo mutáciou Rulandského modrého (Pinot noir).

Merlot
 
Merlot

Odroda Merlot je pôvodom z oblasti Bordeaux vo Francúzsku. Meno dostala odroda po francúzskom operencovi Merle, ktorý sa s obľubou kŕmil malými bobuľami Merlotu. Prečo mu chutil práve Merlot? Pretože sa farbí do modra skôr než iné odrody, ktoré sa v Bordeaux pestujú.

Vína z Merlotu mávajú málo kyselín a trieslovín. Preto vinári radi kombinujú Merlot s výraznejšími odrodami ako je Cabernet Sauvignon, kde pomáhajú zjemňovať agresívne triesloviny a urýchľujú zrenie vína.

Chardonnay
 
Chardonnay

Pravdepodobne celosvetovo najrozšírenejšia biela odroda pochádza z francúzskej oblasti Burgundsko. U vinohradníkov aj vinárov je obľúbená, pretože je nenáročná a dáva veľmi pekné vína. Dokonca sa hojne používa na výrobu známeho Champagne (šampanského). Vína z odrody Chardonnay (čítaj šardoné) majú pikantnú kyselinku, chutia po rôznych druhoch ovocia a po orechoch. Sú vhodné aj na dozrievanie v barikových sudoch. Takisto je víno vhodne na zrenie vo fľašiach. Víno Chardonnay sa výborne hodí k minútkam, morským rybám i jemným syrom.

Cabernet sauvignon
 
Cabernet sauvignon

Táto odroda vína je najobľúbenejšou odrodov v slávnej francúzskej vinohradníckej oblasti Bordeaux. Pochádza zo 16. storočia a o jej rozšírenie sa zasadil kardinál Richelieu. Vo svete je to jedna z najznámejších a najpestovanejších odrôd vôbec. Darí sa jej aj na Slovensku.

 ZDROJ: http://www.akevino.sk/odrody/